Hoe koop ik een woning in Spanje en wat levert het me op?
25 oktober 2022 

Hoe koop ik een woning in Spanje en wat levert het me op?

Als het gaat over investeren ben ik altijd een voorstander van spreiding. Wanneer de ene investering wat minder gaat, compenseert een ander vaak wel. Naast investeren in verschillende aandelenfondsen en ondernemingen ben ik mezelf ook gaan verdiepen in het gebied van vastgoed. Ook in vastgoed is het van belang om te spreiden. Daarom heb ik de afgelopen maanden mijn research gedaan in het Spaanse vastgoed.


Bij het aanschaffen van vastgoed gaat het tegen mijn principes in om een slechte deal te maken. Bij een goede deal zit je eerste winst. Door een pand extra goedkoop aan te schaffen heb je vrijwel altijd verdiensten bij de verkoop. Ga niet voor een goedkope gelukstreffer maar doe flink onderzoek en onderhandel slim. 


Waarom een woning in Spanje?

De beste strategie bij investeren is spreiding. Naast de Nederlandse markt kun je dus opzoek gaan naar woningen in andere landen. Daarbij is het van belang dat het land in trek is bij toeristen om een goede bezetting te verzekeren. Voor Nederlanders is Spanje een grote toeristische trekpleister. Dit vanwege de cultuur, het klimaat en de prijzen.

In een toeristisch gebied is vakantieverhuur van woningen via bijvoorbeeld Airbnb erg in trek. Daarbij vallen er hogere rendementen te behalen door korte verhuur periodes aangezien mensen over het algemeen bereid zijn meer te besteden aan een vakantieadres aangezien zij er het hele jaar voor hebben gespaard. Naast dat je op zoek moet gaan naar een toeristisch gebied is het ook belangrijk dat je doelt op een groeigebied. Zo ben je ervan verzekerd dat de waarde van je pand stijgt met de jaren. Gemiddeld groeit een woning in Spanje met 5% aan waarde op een jaarlijkse basis. Daarbij zijn huizen een stabiele investering die vrijwel nooit in waarde daalt. Dit geeft je de mogelijkheid je pensioen veilig te stellen, aangezien je altijd iets hebt om op terug te vallen. Ook heb je een kosteloos vakantieadres, gezien deze wordt betaald uit de passieve huurinkomsten op de momenten dat je er niet bent. In tegenstelling tot de Nederlandse huizenmarkt wordt er zelden overboden op huizen in Spanje waardoor je meer de overhand hebt op de verkoper. 


Hoe koop ik de woning?

Een woning kopen in Spanje is vergelijkbaar met Nederland maar er zijn een aantal verschillen waar je rekening mee moet houden. Er zijn zes stappen die je moet zetten bij het aanschaffingsproces om teleurstellingen te voorkomen en de beste deals te sluiten. Hieronder leg ik ze uit.


Stap 1: Bekijk je huidige status en onderzoek je mogelijkheden.

De eerste stap bij de zoektocht naar een pand is het vaststellen van je budget. Deze bestaat uit vier onderdelen: eigen vermogen, bedrijfsvermogen, je aandelenportefeuille en de overwaarde op je woningen. Je eigen vermogen is het bedrag dat je direct vanaf je bank kunt besteden. Je bedrijfsvermogen is een deel van de winst uit je business die je op kunt nemen voor investeringen. Je aandelenportefeuille is het vermogen dat je uit je huidige investeringen kunt gebruiken voor de aankoop van een nieuw pand. Tot slot de overwaarde uit je woningen is de waardevermeerdering die je bovenop je hypotheek kunt opnemen bij de hypotheekverlener. Deze vier bedragen opgeteld kun je gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe woning.


Stap 2: Vooronderzoek: waar wil je gaan investeren?

De tweede stap bij het investeren in een woning is het vooronderzoek. Deze fase is bedoeld om jou te helpen bij het selecteren van de juiste geografische locatie. Hierbij is het belangrijk de cijfers en trends te onderzoeken in de markt die jij interessant vindt. Wil jij bijvoorbeeld in Spanje investeren? Doe daarvoor zelf je onderzoek naar het land en of dit voor jou een interessante investering is. Wil je überhaupt zelf regelmatig je huis bezoeken daar? Welke costa is populair of opkomend? Hoe zijn de ontwikkelingen daar? Is het een groeigebied? En wat is je rendement? Deze zaken moet je allemaal onderzocht hebben voordat je zeker kan zijn van je besluit om te investeren. 


Stap 3: Maak een objectselectie.

Zodra je een regio in gedachten hebt ga je opzoek naar welke locatie het meest aantrekkelijk is in het gebied en welk type woning het beste aansluit bij jouw mogelijkheden en eisen. Doe je huiswerk op een Spaans platform, bijv. Idealista. Wil je de korte of lange termijn verhuur in gaan? Vervolgens bereken je het rendement op de woning en onderzoek je of dit aantrekkelijk genoeg is. Het is zeker aan te raden samen te werken met een makelaar voor de beste deals en contacten in een onbekend gebied. Maak een uitgebreide selectie van potentieel geschikte woningen en ga er zo veel mogelijk bezichtigen. Zo bouw je ervaring op en leer je meer over wat je wel en niet wilt in een pand. Daarbij heb je een betere onderhandelingspositie wanneer je verschillende opties hebt.


Stap 4: Onderhandel voor de beste deal.

Ja het kan echt: onderhandelen in Spanje. Voordat je een bod kunt doen is het belangrijk dat je weet hoeveel je kan financieren. In Spanje is het namelijk niet mogelijk onder voorbehoud van financieren een woning kopen, wees er dus zeker van dat je een financiering krijgt! Zorg voor een goede makelaar. Dit is van groot belang bij de aankoop in het buitenland. Probeer erachter te komen of de verkoper gemotiveerd is om het pand te verkopen en wat de redenen zijn. Dit kun je gebruiken in je voordeel tijdens de onderhandeling. Bij de aankoop van een huis valt er altijd te onderhandelen. Vaak is dit minimaal  5% of 10%, vooral in Spanje. Wees daarom geen ja-knikker, want dit kan je een grote som geld schelen.


Stap 5: Hypotheek en financiering aanvragen.

De volgende stap is het regelen van de financiering. Maak een reservering bij de hypotheekverlener en regel alle voor het verkoopproces. Het duurt vaak even tot je akkoord krijgt. Zodra je dat hebt kun je pas tekenen in Spanje en je sleutels ontvangen. Wees dus goed voorbereid en heb geduld.


Stap 6: Verhuur en beheer.

Zodra je de sleutels van het huis in ontvangst hebt genomen kun je het gaan (opknappen en) verhuren. Aan welke doelgroep ga je het verhuren? Maak je gebruik van social media kanalen om te verhuren, ja of nee? Het UM team kan jou daarin bijstaan, plan hier een call in. Gebruik je platformen om te verhuren, bijv. Airbnb? Stel een team samen om je pand te verhuren wanneer jij in Nederland bent. Welk schoonmaakbedrijf is betrouwbaar? Een andere optie is het compleet uitbesteden van de verhuur aan een professioneel bedrijf. Dit zijn zaken die je goed op orde moet hebben voordat je met een gerust gevoel een passief inkomen kan gaan ontvangen.


Wat levert het me op?

Het doel van een verhuur woning is natuurlijk een passief inkomen om het pand zelf terug te betalen. Je kunt een berekening maken van de inkomsten om een beeld te krijgen van de periode tot de woning is afbetaald. Hierbij moet je rekening houden met hoog-, midden- en laagseizoen. Er zullen ook weken zijn waarin het pand niet verhuurd is.


Rekenvoorbeeld vastgoed Spanje


Hier gaan uiteraard nog wel de vaste lasten en belasting vanaf. Zodra je dat alles hebt uitgerekend weet je hoelang het duurt voordat de woning is afbetaald en wanneer je kunt genieten van een gratis woning in het zonnige Spanje.


Bij Ultimate Mastermind begeleiden wij ook in het aanschaffen van vastgoed in Spanje en helpen wij jou bij het opbouwen van een lokaal netwerk aan specialisten. Meer leren over het aanschaffen van vastgoed in Spanje?


>>> klik hier voor meer informatie over de Geldmachine cursus


>>> Klik hier voor onze blog pagina
Over de schrijver
Een ondernemer die mensen met passie helpt om hun missie te vinden, hun missie te voltooien en financieel vrij en financieel onafhankelijk te leven.
Reactie plaatsen