De vier stappen om financieel vrij te worden
08 oktober 2022 

De vier stappen om financieel vrij te worden

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen vinden dat ze succesvol zijn wanneer ze vrijheid bereiken in hun leven. Maar wanneer bereik je vrijheid? Het antwoord is: financiële onafhankelijkheid. Ik ga je precies uitleggen hoe je dat kan bereiken.

Stap 1: Wanneer ben jij financieel onafhankelijk?

Bij welk bedrag ben jij nou echt financieel onafhankelijk? Dat is wanneer je niet meer hoeft te werken. Dit kan je bereiken door twee methoden: Een vermogen zo groot om alle kosten in je leven te dekken en een passieve cashflow die je maandelijkse kosten dekt. Het eerste kun je berekenen door middel van deze simpele formule. Welk bedrag heb jij nodig per maand en hoeveel maanden schat je te leven? Bij een vermogen van 1 miljoen, 5 miljoen, of misschien zelfs 10 miljoen?

Stap 2: Hoeveel per maand moet jij gaan verdienen?

De standaardregel is betaal jezelf eerst, dan de belastingdienst en dek de maandelijkse kosten met het resterende bedrag. Zet voor jezelf een doel om maandelijks 40% van je bruto inkomen te investeren, ongeveer 40% gaat er naar de belastingdienst en de 20% die je overhoudt kun je gebruiken om van te leven.  Dus stel jij hebt 4.000 Euro per maand nodig voor je vaste lasten, 8.000 zet je opzij, 8.000 betaal je aan de belastingdienst, dan heb jij bruto 20.000 in de maand nodig om een vermogen op te bouwen. Wil jij 6.000 in de maand uitgeven, moet je dus een inkomen van 30.000 hebben. De conclusie is: bedenk hoe jij een grotere inkomensstroom gaat genereren. Doe dit niet alleen door harder te werken, maar ook door slimmer te werken, dus door middel van passief inkomen.

Stap 3: Investeer jouw geld in assets

Assets kunnen een passief inkomen genereren, hierdoor hoef jij uiteindelijk minder hard tot niet meer te werken voor een maandelijks inkomen. De vormen van passief inkomen zijn het opzetten van een geautomatiseerde business, investeren in aandelen en de meest lucratieve is het aanschaffen en verhuren van vastgoed. Om een passief inkomen te creëren investeer je dus maandelijks die 40% van je inkomen in jouw assets. Wanneer je geld op de bank laat staan wordt het gegarandeerd minder waard vanwege de negatieve rente die je betaalt en de jaarlijkse inflatie. Wanneer je bijvoorbeeld een pand maandelijks afbetaald met de huur die de huurder aan jou betaalt, creëer je een gratis asset die vrijwel nooit in waarde verminderd en wanneer deze is afbetaald maandelijks passief geld oplevert. 


Stap 4: Je passieve inkomen moet gelijk staan aan je bruto inkomsten uit werk

Wanneer je een maandelijks passief inkomen binnenkrijgt motiveert dat harder te gaan werken voor een tweede passief inkomen, en een derde enzovoort. Wanneer jouw maandelijkse passieve inkomsten gelijk staan aan je bruto inkomen ben jij financieel onafhankelijk, want je levensstandaard verandert niet wanneer jij stopt met werken. Alles wat je uit werk bijverdient maakt jou op dat moment nog vrijer om te doen en laten wat jij maar wilt. Je kunt op vakantie gaan met de inkomsten vanuit huur, en je er extreem goed bij voelen want de huurder betaalt deze vakantie voor jou terwijl jij op het strand ligt te genieten met een cocktail in je hand.


Kijk voor meer tips over investeren en het bereiken van financiële vrijheid bij onze andere blogs. 

Over de schrijver
Een ondernemer die mensen met passie helpt om hun missie te vinden, hun missie te voltooien en financieel vrij en financieel onafhankelijk te leven.
Reactie plaatsen