Hoe vraag ik water en elektriciteit aan in Spanje?
Vastgoed in Spanje
René
Vastgoed in Spanje
03/13/2024
3 min
0

Wonen in Spanje? Zo regel je water en elektriciteit!

03/13/2024
3 min
0

Als je overweegt om naar Spanje te verhuizen of daar een tweede woning te kopen, is het essentieel om te weten hoe je water en elektriciteit kunt aanvragen. In deze blog gaan we dieper in op dit proces, zodat je goed voorbereid bent en zonder problemen kunt genieten van je nieuwe woning in Spanje.

Ben je benieuwd of jij vastgoed kan kopen in Spanje? 

Neem hier contact met ons op en bekijk of jij vastgoed kan aankopen in Spanje.

Wij bieden een zorgeloos traject, waarbij we je begeleiden met expertise en advies om jouw droomhuis te vinden en het aankoopproces soepel te laten verlopen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en persoonlijk advies.

Hoe vraag ik water en elektriciteit aan in Spanje?

Het aanvragen van water en elektriciteit in Spanje is een van de eerste stappen die je moet nemen bij het betrekken van een nieuwe woning. Gelukkig is het proces over het algemeen eenvoudig, maar het vereist wel enige administratieve afhandeling. Allereerst moet je contact opnemen met de lokale nutsbedrijven die verantwoordelijk zijn voor de levering van water en elektriciteit in jouw regio. Dit kan vaak telefonisch of online worden gedaan. Zij zullen je voorzien van de benodigde informatie en formulieren om de aansluiting aan te vragen.

Water aanvragen: het proces

Om gebruik te kunnen maken van water in Spanje, moet je een watercontract afsluiten bij de waterleverancier die verantwoordelijk is voor de levering in jouw regio. Wanneer je water wilt aanvragen, dien je meestal een aanvraagformulier in te vullen bij het plaatselijke waterbedrijf. Hierbij moet je mogelijk ook enkele documenten verstrekken.
Voor het afsluiten van een watercontract in Spanje heb je de volgende documenten nodig:

•    Informatie gerelateerd aan de woning, zoals het adres.
•    Een geldig identiteitsbewijs.
•    Een NIE-nummer.
•    Een Spaanse bankrekening.
•    Documentatie dat het water kan worden afgevoerd, zoals een huurovereenkomst of koopakte.

Het aanvragen van een watercontract kan enkele kosten met zich meebrengen, die afhankelijk zijn van factoren zoals de afmetingen van de waterleidingen, de gemeente en of er nog een leiding en/of meter moet worden geplaatst. In de meeste gevallen zal de aanvraag gratis zijn, maar het kan zijn dat er een bedrag tot ongeveer €200 in rekening wordt gebracht. Zodra je aanvraag is goedgekeurd, zal het waterbedrijf de nodige stappen ondernemen om de wateraansluiting te realiseren. Het waterbedrijf zal ook informatie verstrekken over de periodieke betalingen voor het gebruik van water en eventuele andere kosten.

Bij een verhuizing of wanneer de woning een nieuwe eigenaar krijgt, moet je dit doorgeven aan je waterleverancier. Het contract op je oude adres moet worden beëindigd en de meterstanden van de watermeter moeten worden doorgegeven. Bij de meeste leveranciers is het mogelijk om dit middels een online formulier door te geven. Vervolgens zal je contact moeten opnemen met de waterleverancier in de regio waar je naartoe gaat verhuizen voor het afsluiten van een nieuw watercontract.

Elektriciteit aanvragen: het proces

Voor het aanvragen van elektriciteit moet je een soortgelijk proces doorlopen als bij water. Je dient een aanvraag in te dienen bij het plaatselijke elektriciteitsbedrijf en mogelijk enkele documenten te verstrekken, zoals een identiteitsbewijs (NIE) en een eigendomsbewijs.

Na goedkeuring zal het elektriciteitsbedrijf de benodigde apparatuur installeren en de elektriciteitsaansluiting activeren. De kosten voor de elektriciteitsaansluiting variëren ook, maar liggen meestal tussen de € 100 en € 400, afhankelijk van de complexiteit van de installatie. Net als bij water zal het elektriciteitsbedrijf informatie verstrekken over de periodieke betalingen voor het verbruik van elektriciteit.

Het veranderen van energieleverancier in Spanje is over het algemeen vrij eenvoudig. Hoewel sommige leveranciers een opzegvergoeding kunnen rekenen als je vroegtijdig opzegt, zijn de meeste overstappen kosteloos. Je dient een verzoek in te dienen bij je huidige leverancier om het contract te beëindigen, en vervolgens sluit je een nieuw contract af bij de gekozen leverancier. Houd er rekening mee dat de overstap niet direct plaatsvindt en ongeveer 15 tot 20 werkdagen kan duren, afhankelijk van de voorwaarden van je huidige contract.

Wat betreft de kosten van elektriciteit in Spanje, liggen deze over het algemeen lager dan in Nederland en België. In 2022 schommelde de prijs per kWh tussen de €0,20 en €0,40. Echter, door de energiecrisis waren de prijzen hoger dan voorgaande jaren. Begin 2023 daalde de prijs per kWh naar ongeveer €0,15.

 

Conclusie

Kortom, het aanvragen van water en elektriciteit in Spanje vereist enige administratieve afhandeling, maar met de juiste stappen en documenten kan dit proces vrij soepel verlopen. Wil je meer weten over hoe wij je kunnen helpen bij het regelen van je nutsvoorzieningen in Spanje en andere aspecten van het verhuizen naar dit prachtige land? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie en persoonlijk advies. Met onze expertise en begeleiding maken we de overgang naar je nieuwe woning in Spanje zo soepel mogelijk.

Neem hier contact met ons op en bekijk of jij vastgoed kan aankopen in Spanje.      


Reacties
Categorieën