Hoe koop je een huis in Spanje?
Vastgoed in Spanje
René
Vastgoed in Spanje
10/27/2023
6 min
0

Hoe koop je een huis in Spanje? Praktisch stappenplan

10/27/2023
6 min
0

Ben jij ook enthousiast over de mogelijkheid van een woning in Spanje? Als de gedachte aan een idyllisch vakantiehuis aan de Spaanse kust je aanspreekt, ben je niet de enige. Vastgoed in Spanje is de laatste jaren steeds populairder geworden, vooral onder buitenlandse investeerders. 

Of je nu op zoek bent naar een vakantiehuis, een huurwoning voor extra inkomsten, of zelfs een permanente verhuizing naar het Spaanse paradijs, vastgoed in Spanje biedt tal van mogelijkheden. In deze blog nemen we je mee door een stappenplan en beantwoorden we de vraag: 'Hoe koop je een huis in Spanje?

We doorlopen in deze pagina 6 stappen

 • Stap 1. Je huidige situatie
 • Stap. 2 Vooronderzoek, Objectselectie, Rendement berekenen en Bezichtigen
 • Stap 3. Aankoopproces
 • Stap 4. Tekenen in Spanje en sleutels ontvangen
 • Stap 5. Verhuur klaarmaken
 • Stap 6. Verhuren en beheren

Neem hier contact met ons op en bekijk of jij vastgoed kan aankopen in Spanje.

Waarom een huis in Spanje kopen?

Investeren in vastgoed in Spanje biedt veel voordelen, van een aantrekkelijk klimaat tot een groeiende vastgoedmarkt. 

Als je een vakantiewoning hebt in Spanje bespaar je op je vakantie, aangezien je je eigen vakantieverblijf hebt waar je meerdere keren per jaar naartoe kunt gaan. 

Het mediterrane klimaat, de prachtige stranden en de rijke cultuur trekken het hele jaar door toeristen aan, wat betekent dat je je woning goed kunt verhuren wanneer je er niet bent. Dit geeft een waardevolle inkomstenstroom. Ook zal de vakantiewoning op termijn in waarde stijgen. 

Dit maakt het hebben van een vakantiewoning in Spanje heel aantrekkelijk.

 

Neem hier contact met ons op en bekijk of jij vastgoed kan aankopen in Spanje.

Waar moet je op letten bij het kopen van een huis in Spanje?

De aankoop van een huis in Spanje kan een spannend avontuur zijn, maar het is ook een beslissing die een zorgvuldige overweging vereist. Als je echter niet goed voorbereid bent, loop je het risico om fouten te maken tijdens het aankoopproces. 

Stap 1 - Je huidige status

Voordat je enthousiast begint met het zoeken naar vastgoed in Spanje, is het essentieel om je huidige financiële status te evalueren. Bekijk je huidige status, hoeveel geld heb je in totaal beschikbaar? 

Spaargeld: Hoeveel spaargeld heb je beschikbaar om in een woning te investeren?

Overwaarde: Als je al een woning bezit, kun je overwegen om overwaarde op te nemen om je aankoop in Spanje te financieren. Als je overwaarde wilt opnemen dan moet je eerst je huis laten taxeren, zodat je weet hoeveel je uit de woning kan halen en of je überhaupt kan herfinancieren. 

Als je genoeg overwaarde hebt en je wilt dit opnemen, dan schakel je een hypotheekadviseur in. Heb je die niet, dan helpen we je.  

Beleggingen: Heb je beleggingen die je kan gebruiken om geld vrij te maken voor je aankoop?

Geld lenen van anderen (OPM - Other People's Money): Als je geen eigen vermogen hebt, maar contacten hebt met vermogende, kun je overwegen om geld van hen te lenen.

Geld lenen vanuit de holding: Als je een goed gevulde holding hebt, kun je jezelf privé geld lenen om een aankoop te financieren. Als het een lening is dan moet het rentepercentage marktconform zijn, het voordeel hiervan is dat het geld weer terugkomt in je eigen holding in plaats van dat je de bank rente moet betalen.

Stap 2 - Vooronderzoek, Objectselectie, Rendement berekenen en Bezichtigen

Vooronderzoek

Voordat je begint met het zoeken naar een specifieke woning, moet je onderzoek doen naar verschillende gebieden in Spanje. Overweeg factoren zoals:

 • Groeigebieden: Waar is het vastgoed in Spanje in opkomst?
 • Het hele jaar rond toerisme: In welke regio's blijven toeristische activiteiten het hele jaar door actief?
 • Huidige ontwikkelingen: Welke gebieden ondergaan momenteel de meeste ontwikkeling?
 • Het is verstandig om een goed beeld te krijgen van waar je wilt investeren voordat je je vastlegt.

Objectselectie

Maak een lijst met meer dan 50 woningen die je interessant vindt. Kies hieruit vervolgens je top 10 favorieten om persoonlijk te bezichtigen. Idealista is een handige website om vastgoedaanbiedingen te bekijken en je selectie te maken.

 • Noteer alles over de woningen die je gaat bezichtigen en neem geen
 • overhaaste beslissingen, in de avond kan je rustig gaan reflecteren op alle
 • woningen die je hebt bezichtigd en met alles wat je hebt meegeschreven.

Rendement berekenen

Vergelijk vergelijkbare appartementen op Airbnb om een idee te krijgen van de huurprijs die je kunt vragen. Vermenigvuldig dit bedrag met de bezettingsgraad van vergelijkbare appartementen om een indicatie van je mogelijke rendement te krijgen.

Bezichtigingen

Wanneer je je selectie van potentiële woningen hebt gemaakt, is het tijd om persoonlijke bezichtigingen te regelen. Maak notities tijdens de bezichtigingen en haast je niet bij het nemen van een beslissing. 

Hier zijn enkele punten om op te letten tijdens bezichtigingen:

 • Let op de staat van onderhoud en eventuele renovatiekosten.
 • Controleer de locatie en de nabijheid van voorzieningen.
 • Hoeveel kamers heeft het appartement en hoeveel vierkante meter heeft het appartement  etc.

Stap 3 - Aankoopproces

Het aankoopproces van vastgoed in Spanje bestaat uit enkele belangrijke stappen:

 1. Reserveringskosten: Je betaalt doorgaans €6.000 aan reserveringskosten om de woning te reserveren. Vanaf dit punt wordt de woning van de markt gehaald en kun je de benodigde documenten regelen.
 2. Advocaat inschakelen: Het is van cruciaal belang om een ervaren advocaat in Spanje in te schakelen. Deze advocaat zal de woning controleren op eventuele schulden, verhuurmogelijkheden en andere juridische zaken. De advocaat regelt ook je NIE-nummer en zorgt dat alles soepel verloopt terwijl jij terug bent in Nederland.
 3. Financiering regelen: Als je financiering nodig hebt, wordt dit op jouw naam geregeld. Een Spaanse bankrekening wordt geopend, en je ontvangt je bankpas en pincode om deze te activeren.
 4. Betalen van een aanbetaling: Je betaalt een aanbetaling van 10% van de aankoopprijs, minus de €6.000 reserveringskosten. Dit is een voorlopig koopcontract en een belangrijke stap voordat je de sleutels kunt ontvangen.

Stap 4 - Tekenen in Spanje en sleutels ontvangen

Gefeliciteerd! Het is tijd om de sleutels op te halen. Alles is nu gereed voor de definitieve kooptransactie. Je plant een datum om naar Spanje te komen en alles te ondertekenen bij de notaris. Dit proces kan twee dagen in beslag nemen. Als je de advocaat volmacht hebt gegeven, kan deze het proces namens jou afhandelen. Op de eerste dag wordt alles doorgenomen met de notaris, en twee dagen later onderteken je de definitieve akte en betaal je het resterende bedrag, inclusief de kosten koper.

Stap 5 - Verhuur klaarmaken

Nu je de sleutels hebt ontvangen, is het tijd om de woning klaar te maken voor verhuur. Hier zijn enkele stappen om te volgen:

 • Zorg ervoor dat de woning volledig is ingericht en klaar voor gasten.
 • Zorg voor internetverbinding en voor de benodigde verzekeringen.
 • Zorg ervoor dat de nutsvoorzieningen (water en elektriciteit) op jouw naam staan.
 • Maak advertenties op verhuurplatforms
 • Zorg ervoor dat je enkele reservesleutels hebt, bijvoorbeeld bij de beveiliging of bij kennissen in de buurt, voor noodgevallen.

Stap 6 - Verhuren en beheren

Nu je klaar bent om te verhuren, is het belangrijk om een goed plan te hebben om je woning te adverteren en te beheren. Als je weinig aandacht geeft aan het adverteren van de woning zul je dat ook terugzien in je rendement.  

Verhuren kan je op twee manieren doen:

Zelf beheren:

 • Je bespaart op beheerskosten, maar het vergt veel tijd en inspanning om alles zelf te regelen.
 • Je moet zelf schoonmaken.
 • Je moet zelf marketing en klantenservice beheren.

Uitbesteden:

 • Je geeft de verhuur en het beheer uit handen aan een professionele beheerder.
 • Je betaalt doorgaans een beheerderscommissie, meestal ongeveer 20% van de huurinkomsten.
 • Je hebt geen zorgen en je kunt je op andere zaken concentreren.

Dit kunnen wij doen voor je via Ultimate Rentals, zo behaal jij het maximale rendement.

Vergeet niet dat je als eigenaar van een tweede verblijf in Spanje verplicht bent om belasting te betalen over je huurinkomsten. Het tarief bedraagt meestal 19% van de netto huurinkomsten. Zorg ervoor dat je alle vereiste belastingaangiften op tijd indient.

Conclusie 

Nu je weet hoe je een huis moet kopen in Spanje, begrijp je ook het belang van een goede voorbereiding en begeleiding. Bij Ultimate Mastermind staan we klaar om jouw reis naar een huis in Spanje tot een succes te maken. 

 1. Op maat gemaakt programma: Ons programma is volledig op maat gemaakt om aan jouw behoeften te voldoen. We delen onze jarenlange ervaring als investeerders, waardoor je scherpe aankopen kunt doen en 5% tot 10% onder de vraagprijs kunt kopen. Denk aan vooronderzoek, vergelijkingssheets, rendementsberekeningen, verhuurstrategieën en meer. Al deze waardevolle documenten en tools kun je gemakkelijk gebruiken.
 2. Exclusieve toegang tot Ons Spaanse Netwerk: Als je wilt opschalen in vastgoed, is een goed team essentieel. Bij ons krijg je exclusieve toegang tot ons A-Player team in Spanje, met makelaars, advocaten, hypotheekadviseurs, boekhouders en bouwteams om je te ondersteunen.
 3. Exclusieve Samenwerking met Ultimate Rentals: We bieden je een exclusieve samenwerking met ons eigen verhuurbedrijf, Ultimate Rentals. Hiermee kun je verhuur en beheer uitbesteden en profiteren van langetermijnvoordelen.
 4. De Geldmachine Live Bonus: Als extra bonus bieden we je de kans om een financieel vrijheid plan op te stellen met onze Geldmachine strategie. Hiermee bouw je aan passieve inkomsten.

Neem hier contact met ons op en bekijk of jij vastgoed kan aankopen in Spanje.

Als je jouw droomhuis in Spanje wilt realiseren met professionele begeleiding gaan we aan de slag om jouw doelen te bereiken en een succesvolle vastgoedinvestering in Spanje te realiseren. Jouw succes is ons doel.

Reacties
Categorieën