Heb je in Spanje ook VVE?
Vastgoed in Spanje
René
Vastgoed in Spanje
03/12/2024
3 min
0

Wat is een VVE en hoe ziet dat eruit in Spanje?

03/12/2024
3 min
0

Als je een huis in Spanje overweegt te kopen, is het belangrijk om bekend te zijn met de Vereniging van Eigenaren (VVE), of zoals het in het Spaans bekend staat, de Comunidad de Propietarios. In deze blog gaan we dieper in op wat een VVE precies inhoudt en hoe het eruit ziet in Spanje.

Of je nu op zoek bent naar een appartement aan de kust of een villa in het binnenland, het begrijpen van de rol en de kosten van de VVE is essentieel voor een succesvolle vastgoedaankoop. Wil je meer weten over hoe wij je kunnen helpen bij het vinden van je droomwoning en het navigeren door het VVE-proces in Spanje? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie en persoonlijk advies.

Neem hier contact met ons op en bekijk of jij vastgoed kan aankopen in Spanje.      

Wat is een VVE?

Een Vereniging van Eigenaren is een organisatie die alle eigenaren van onroerend goed in een gemeenschappelijk gebouw of complex vertegenwoordigt. In Spanje zijn VVE's verplicht voor elk gemeenschappelijk eigendom, zoals appartementencomplexen, urbanisaties, en complexen met gedeelde voorzieningen. Het doel van de VVE is om het beheer en onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes te regelen en ervoor te zorgen dat het eigendom goed wordt onderhouden.

Wie komen er in aanmerking voor de VVE in Spanje?

Alle eigenaren van onroerend goed in een gebouw of complex zijn automatisch lid van de VVE en hebben stemrecht tijdens de algemene vergaderingen. Dit geldt ook voor buitenlandse eigenaren van vakantiewoningen of investeringspanden. De regels en procedures van de VVE zijn vastgelegd in de Ley de Propiedad Horizontal, de Spaanse wet op Horizontaal Eigendom.

Hoe werkt een VVE in Spanje?

In Spanje wordt een Vereniging van Eigenaren (VVE) beheerd door een bestuur dat tijdens de algemene vergadering wordt gekozen. Dit bestuur heeft de verantwoordelijkheid voor het dagelijkse beheer van het eigendom, het opstellen van de begroting, het innen van bijdragen en het nemen van beslissingen namens de gemeenschap. Deze beslissingen variëren van het goedkeuren van onderhoudswerkzaamheden tot het vaststellen van nieuwe regels voor de gemeenschappelijke ruimtes. 

De jaarlijkse algemene vergadering is een cruciaal moment waarop alle eigenaren samenkomen om belangrijke zaken te bespreken en te stemmen over beslissingen die van invloed zijn op het complex. Tijdens deze vergadering worden onder andere de begroting en de hoogte van de bijdragen vastgesteld, en worden eventuele nieuwe bestuursleden gekozen. Het bestuur vertegenwoordigt de belangen van alle eigenaren en streeft naar het efficiënt en effectief beheren van het gemeenschappelijke eigendom.

 

Hoe hoog is de bijdrage aan de VVE in Spanje?

De bijdrage aan de VVE, ook wel bekend als de comunidad fee, is een cruciaal aspect voor eigenaren van onroerend goed in Spanje. Het bedrag wordt jaarlijks vastgesteld op basis van een gedetailleerde begroting die alle gemeenschappelijke uitgaven omvat. Deze uitgaven kunnen onder meer bestaan uit kosten voor het onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes zoals tuinen, zwembaden, liften, gangen, en parkeergarages. Daarnaast worden ook kosten voor verzekeringen, schoonmaakdiensten, beveiliging, en eventuele andere gemeenschappelijke diensten meegenomen in de begroting.

Het is belangrijk op te merken dat de hoogte van de bijdrage aan de VVE kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van het complex, het aantal voorzieningen, en de staat van onderhoud. Over het algemeen varieert de VVE-bijdrage in Spanje, maar eigenaren moeten rekening houden met een gemiddelde bijdrage die maandelijks wordt betaald. Deze bijdrage is bedoeld om ervoor te zorgen dat alle gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen goed worden onderhouden en dat het gebouw of complex in goede staat blijft.

De bijdrage aan de VVE varieert meestal tussen de €50 en €300 per maand, afhankelijk van factoren zoals de grootte van het complex, het aantal voorzieningen en de staat van onderhoud. Deze kosten moeten worden opgenomen in het budget van potentiële kopers bij het overwegen van de aankoop van een woning in Spanje.

Conclusie

Een Vereniging van Eigenaren (VVE) is een belangrijk onderdeel van het kopen van een huis in Spanje. Het zorgt voor het beheer en onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen, en biedt een platform voor eigenaren om gezamenlijke beslissingen te nemen. 

Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de regels en verplichtingen met betrekking tot de VVE, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het kopen van onroerend goed in Spanje.

Wil je meer weten over hoe wij je kunnen helpen bij het kopen van een huis in Spanje? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie en persoonlijk advies. Met onze expertise en kennis kunnen we je begeleiden bij elke stap van het proces.

Neem hier contact met ons op en bekijk of jij vastgoed kan aankopen in Spanje.     


Reacties
Categorieën