Risico's van beleggen

Je loopt natuurlijk altijd een risico als je gaat beginnen met beleggen, maar deze risico's kan je wel beperken. Als je niet gaat beleggen dan behaal je geen rendement op je hard verdiende geld, onthoudt wel dat je altijd geld kan verliezen. Beleg daarom alleen met geld wat je echt kan missen en werk met een strategie.

Mik op factor tijd

Als je naar de geschiedenis kijkt dan stijgt de markt altijd. Verklein je risico door te mikken op factor tijd. Er zijn namelijk meer positieve dan negatieve beursjaren. Ben je jong en heb je nog de tijd om te gaan beleggen? Dan kan je zeker wel eens een negatief jaar hebben, maar zolang jij blijft beleggen geef je jouw beleggingen de kans om weer te herstellen.

Wat is dan het risico?

Risicoloos beleggen bestaat niet. Maar hoe meer risico je neemt, hoe hoger het rendement zal zijn en soms een risico nemen hoeft niet per se slecht te zijn. Aandelen zijn bijvoorbeeld risicovoller dan obligaties, maar leveren op de lange termijn meestal ook een hoger rendement op. Bepaal zelf hoeveel risico je wilt nemen. Vastgoed is al honderden jaren bewezen, mensen moeten altijd een onderdak hebben. Wil je geen risico nemen? Dan hoef je natuurlijk niet te starten en kan je jouw geld om de spaarrekening houden. Let op: ook hier zit een klein risico aan als jouw bank ineens failliet gaat.

Beperk je risico

Werk altijd met een strategie

Speculeren is geen investeren, ergens je geld in stoppen en hopen dat het meer gaat worden is niet hoe je rendement gaat maken. Investeren in bewezen beleggingen waarvan je weet dat het gaat stijgen op lange termijn is wel de manier hoe je rendement maakt. Werk dus altijd met een strategie.

Leg regelmatig in

Door de schommelingen in de markt zal je aandelen kopen tegen verschillende koersen, zo voorkom je dat je op een ongunstig moment koopt. Je koopt namelijk altijd en uiteindelijk is het gemiddelde jouw rendement.

Kijk naar de lange termijn

Niet proberen snel rijk te worden, beleggen is een lange termijn spel en daar moet je geduld voor hebben. Weet dus als jij gaat beginnen met beleggen dat je minimaal 5 jaar verder moeten kijken en het liefst nog langer.

Blijf rustig

Raak niet in paniek als je portefeuille negatief is, de markt zal altijd herstellen. Wees er wel zeker van dat je met een strategie werkt en weet wat je doet!