Wat is een NIE nummer? Wanneer en hoe vraag je het aan?
13 februari 2024 

Wat is een NIE nummer? Wanneer en hoe vraag je het aan?

Een van de belangrijkste dingen die je nodig hebt om vastgoed in Spanje te kopen, is een NIE-nummer. Maar wat is een NIE-nummer precies en hoe vraag je het aan? In deze blog duiken we dieper in op het NIE-nummer, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt verkrijgen.

Wil je een huis in Spanje kopen en wil je weten waarom het NIE-nummer zo belangrijk is? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen met het verkrijgen van een NIE-nummer en het realiseren van je vastgoeddromen in Spanje.

Neem hier contact met ons op en bekijk of jij vastgoed kan aankopen in Spanje.   

Wat is een NIE nummer?

Een NIE-nummer, ofwel Número de Identificación de Extranjero, is een uniek identificatienummer dat wordt toegekend aan niet-Spaanse burgers die transacties willen uitvoeren in Spanje. Het is vergelijkbaar met het Burgerservicenummer (BSN) in Nederland of het Social Security Number (SSN) in de Verenigde Staten. Dit nummer wordt gebruikt voor diverse doeleinden, waaronder belastingaangifte, het openen van een bankrekening, het afsluiten van een hypotheek en het kopen van onroerend goed.

Als buitenlander die in Spanje woont, is het verstandig om een NIE-nummer aan te vragen, hoewel het niet verplicht is, wordt het vaak gevraagd bij instanties zoals voor het aanvragen van een telefoonlijn, internetverbinding, elektriciteit, gasinstallaties, en gemeentelijke procedures. Het NIE-nummer, dat wordt toegekend door het Directoraat-Generaal van de Politie, moet op alle openbare documenten staan die worden afgegeven aan of behandeld worden voor de buitenlandse burger in Spanje, maar ook op alle aanvragen die hij of zij indient bij de overheid en op documenten van privé-instellingen zoals banken en verzekeringsmaatschappijen.

Het NIE-nummer bestaat uit acht cijfers gevolgd door een letter (het controlecijfer), waarbij de eerste letter X, Y of Z kan zijn, gevolgd door zeven cijfers en eindigend met een letter. Het is geen identiteitsdocument op zich; buitenlanders moeten altijd hun overeenkomstige identiteitsbewijs uit hun eigen land samen met hun NIE overleggen.

  

Wanneer moet je een NIE nummer aanvragen?

Het is essentieel om een NIE-nummer aan te vragen voordat je belangrijke transacties uitvoert in Spanje, zoals het kopen van vastgoed, het openen van een bankrekening, het starten van een bedrijf, het verkrijgen van een hypotheek, het ondertekenen van officiële contracten en het betalen van belastingen. Zonder een NIE-nummer kun je vaak niet verder met deze procedures, aangezien veel instanties en organisaties het NIE-nummer vereisen als identificatie voor buitenlanders. Of je nu van plan bent om een huis te kopen, een bedrijf te starten of gewoon financiële transacties uit te voeren, het is raadzaam om tijdig een NIE-nummer aan te vragen om vertragingen en complicaties te voorkomen.

Bovendien is het verkrijgen van een NIE-nummer een belangrijke stap om je in Spanje te vestigen en om legaal en volledig te kunnen deelnemen aan het Spaanse leven. Het NIE-nummer kan in Spanje zelf of in het land van herkomst via de Spaanse Ambassade of het overeenkomstige Spaanse Consulaat worden aangevraagd. Indien je echter langer dan drie maanden in Spanje gaat verblijven, ben je verplicht om in Spanje een verklaring van inwoner van de EU aan te vragen, waarbij je automatisch een NIE-nummer krijgt toegewezen. In dit geval is het niet mogelijk om een NIE-nummer via het Consulaat in Nederland of België aan te vragen.

In Spanje moet het NIE-nummer worden aangevraagd bij het bevoegde Commissariaat van de Nationale Politie (Comisaría del Cuerpo Nacional de Policía), afhankelijk van de gemeente waarin je woont of waar dit kantoor gevestigd is. Het is raadzaam om de specifieke kantoren te bekijken voordat je de aanvraag indient.

Hoe vraag je een NIE nummer aan?

Het aanvragen van een NIE-nummer gebeurt meestal bij het plaatselijke politiebureau (Oficina de Extranjeros) of bij het Consulaat van Spanje in jouw land van herkomst.

Je moet een aanvraagformulier invullen, samen met de vereiste documentatie, en een afspraak maken voor een persoonlijk bezoek om je identiteit te verifiëren. Allereerst moet je online een afspraak maken voor het indienen van de aanvraag. Vervolgens dien je het formulier EX-15 in te vullen en uit te printen of op te slaan. Daarnaast moet je ook het formulier 790-012 invullen, uitprinten of opslaan en de bijbehorende leges betalen bij de bank.
Bij het bezoek aan het politiebureau of consulaat dien je je geldig paspoort of identiteitskaart mee te nemen, samen met één of twee kopieën ervan. 

Hoewel het niet verplicht is, wordt ook geadviseerd om één of twee pasfoto's mee te nemen. Vergeet niet om een reden op te geven voor de NIE-aanvraag, aangezien dit vereist is tijdens het proces.

Wat heb je nodig om een NIE nummer aan te vragen?

  • Formulier EX-15 invullen en uitprinten/opslaan
  • Formulier 790-012 invullen en uitprinten/opslaan en de leges betalen bij de bank
  • Geldig paspoort of identiteitskaart meenemen en een/twee kopieën maken
  • Neem een/twee paspoortfoto’s mee (al is dat niet verplicht maar je weet maar nooit)
  • Bewijs van de reden voor de aanvraag, zoals een koopovereenkomst voor vastgoed of een arbeidsovereenkomst.

NIE nummer voor jouw vastgoed in Spanje

Een NIE-nummer is essentieel voor het kopen van vastgoed in Spanje. Zonder een NIE-nummer kun je geen eigendommen kopen of verkopen, een hypotheek afsluiten of belastingen betalen. Het is dus van vitaal belang om dit nummer tijdig aan te vragen en te verkrijgen. Bovendien wordt het NIE-nummer ook gebruikt voor andere vastgoedgerelateerde zaken, zoals het openen van een bankrekening om de benodigde fondsen te beheren voor de aankoop van onroerend goed, het afsluiten van verzekeringen voor het vastgoed en het inschrijven bij de lokale gemeente. Kortom, het NIE-nummer is een onmisbaar voor iedereen die betrokken is bij vastgoedtransacties in Spanje, en het tijdig verkrijgen ervan kan helpen om het proces soepeler en efficiënter te laten verlopen.

Conclusie

Een NIE-nummer is een cruciale stap voor niet-Spaanse burgers die vastgoed willen kopen of andere zakelijke transacties willen uitvoeren in Spanje. Het aanvraagproces kan echter ingewikkeld zijn, vooral als je niet bekend bent met de lokale procedures en taal.

Bij Ultimate Mastermind hebben we de expertise en ervaring om je te begeleiden bij het verkrijgen van een NIE-nummer en alle andere aspecten van vastgoedtransacties in Spanje. 

Wil jij vastgoed aankopen in Spanje en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op en dan bestreken we samen jouw unieke situatie!

Neem hier contact met ons op en bekijk of jij vastgoed kan aankopen in Spanje.   


Over de schrijver
Een ondernemer die mensen met passie helpt om hun missie te vinden, hun missie te voltooien en financieel vrij en financieel onafhankelijk te leven.
Reactie plaatsen