Periodiek Beleggen voor financiële vrijheid
28 mei 2023 

Periodiek Beleggen voor financiële vrijheid

Periodiek beleggen is een effectieve manier om een gestage vermogensgroei te realiseren en daarmee financieel onafhankelijk te worden. In deze blog zullen we dieper ingaan op de werking, waarbij we verschillende aspecten van periodiek beleggen bespreken en we enkele tips geven om uiteindelijk financieel vrij te worden.

Bij deze beleggingsstrategie belegt men op regelmatige basis, bijvoorbeeld maandelijks, een vast bedrag in bijvoorbeeld aandelenfondsen. Het grote voordeel van periodiek beleggen is dat het risico van markttiming wordt verminderd, omdat men niet probeert om op het "perfecte" moment in te stappen, maar in plaats daarvan geleidelijk een positie opbouwt over een langere periode.

Eenmalig versus periodiek beleggen

  1. De Kracht van Periodiek Beleggen

De kracht van periodiek beleggen ligt in het feit dat het profiteert van het zogenaamde "rente-op-rente-effect” over een lange termijn. Dit betekent dat de opbrengsten van de beleggingen worden herbelegd, waardoor het vermogen exponentieel kan groeien. Hierdoor kan zelfs een relatief klein bedrag, zoals €50 per maand, op de lange termijn leiden tot een aanzienlijke vermogensgroei.

Verminderen van Risico: Door periodiek te beleggen, spreid je je investeringen over een langere periode, waardoor je minder gevoelig bent voor korte termijn marktschommelingen. Dit vermindert het risico en helpt je om een stabielere vermogensgroei te realiseren.

Discipline en Consistentie: Periodiek beleggen dwingt je om consistent en gedisciplineerd te zijn in je beleggingsaanpak. Door elke maand een vast bedrag te beleggen, ontwikkel je een routine die je helpt om op de lange termijn vermogen op te bouwen. Je bent hierdoor minder snel geneigd jouw emoties de overhand te laten nemen.

Profiteren van Koersschommelingen: Periodiek beleggen stelt je in staat om te profiteren van koersschommelingen, omdat je automatisch meer aandelen koopt als de koersen laag zijn en minder als de koersen hoog zijn. Dit kan op de lange termijn leiden tot een beter rendement.


  1. De Basisprincipes van Periodiek Beleggen

Er zijn enkele basisprincipes die je moet begrijpen om succesvol te zijn met periodiek beleggen, we bespreken ze hier.

Bepaal je Doel: Het is belangrijk om een duidelijk doel te hebben voordat je begint met periodiek beleggen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: het opbouwen van een pensioenpot, het financieren van de opleiding van je kinderen, of het kopen van een huis. Door een duidelijk doel te hebben, kun je je beleggingsstrategie en -horizon beter afstemmen op je persoonlijke situatie.

Ken je Risicotolerantie: Periodiek beleggen is, net als iedere investering, niet zonder risico's. Het is belangrijk om je eigen risicotolerantie te kennen en een beleggingsstrategie te kiezen die hierbij past. Dit betekent dat je moet afwegen hoeveel risico je bereid bent te nemen om een bepaald rendement te behalen.


  1. Veelgemaakte Fouten bij Periodiek Beleggen

Om succesvol te zijn met periodiek beleggen, is het belangrijk om enkele veelvoorkomende fouten te vermijden.

Te veel risico nemen: Hoewel het nemen van enig risico noodzakelijk is om rendement te genereren, is het belangrijk om niet te veel risico te nemen en een beleggingsstrategie te kiezen die past bij jouw risicotolerantie.

Te vaak wijzigen van strategiePeriodiek beleggen is een langetermijnstrategie, dus het is belangrijk om geduldig te zijn en niet te vaak van strategie te veranderen. Geef je beleggingen de tijd om te groeien en weerstand te bieden tegen de verleiding om te reageren op korte termijn marktschommelingen.

Geen noodfonds hebben: Voordat je begint met periodiek beleggen, is het belangrijk om een noodfonds op te bouwen om onverwachte uitgaven, zoals een kapotte wasmachine, te dekken. Dit voorkomt dat je je beleggingen moet verkopen op een ongunstig moment.

Wees realistisch in je verwachtingen en stel haalbare doelen voor jezelf. Financiële vrijheid is geen snel-rijk-worden-schema, maar eerder een langetermijndoel dat bereikt kan worden door middel van discipline, geduld en een bewezen werkende strategie.


  1. Word Financieel Onafhankelijk met de Geldmachine

Periodiek beleggen is een krachtige geldmachine door consistent te beleggen en het rente-op-rente-effect te benutten. Door realistische doelen te stellen en gedisciplineerd te blijven, kun je profiteren van de vele voordelen van periodiek beleggen en uiteindelijk financieel vrij worden. Om het meeste uit de beleggingen te halen, is het belangrijk om te investeren in jezelf en je financiële kennis te vergroten. Maak vandaag nog een afspraak in de agenda met een van onze coaches voor de Geldmachine training om de werkende periodieke beleggingsstrategie te leren en begin met het bouwen van jouw eigen pad naar financiële vrijheid.Over de schrijver
Ondernemer en investeerder
Reactie plaatsen