Hoeveel belasting betaal je over je huuinkomsten in Spanje?
Vastgoed in Spanje
René
Vastgoed in Spanje
10/16/2023
3 min
0

Hoeveel belasting betaal je over huurinkomsten in Spanje?

10/16/2023
3 min
0

Welkom bij Ultimate Mastermind, jouw ultieme gids voor vastgoedinvesteringen in het prachtige Spanje! Als je overweegt om in Spanje vastgoed te verhuren of al een trots eigenaar bent van een huurwoning, is het van groot belang om te begrijpen hoe belastingen op huurinkomsten in dit zonnige land werken. 


Deze blog neemt je mee op een reis door de wereld van belastingen en legt uit hoeveel belasting je moet betalen over je huurinkomsten in Spanje. We zullen dit onderwerp verkennen met heldere en uitgebreide uitleg, en zelfs wat leuke weetjes toevoegen om het interessant te houden.


Hoeveel belasting betaal ik over huurinkomsten in Spanje?

Laten we meteen de vraag beantwoorden waar iedereen zo benieuwd naar is: hoeveel belasting moet je betalen over huurinkomsten in Spanje? Het antwoord hangt af van verschillende factoren, maar laten we het in eenvoudige woorden bekijken hoeveel belasting je betaald op een tweede huis in Spanje.

In Spanje wordt de belasting over huurinkomsten berekend op basis van de Spaanse inkomstenbelasting, bekend als "Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas" of kortweg IRPF. Het belastingtarief voor huurinkomsten van niet-residenten is 19% over de netto-huurinkomsten van de vakantiewoning.

Wist je dat Spanje, met zijn gunstige belastingtarieven voor huurinkomsten, investeerders aantrekt van over de hele wereld? Het is een land dat niet alleen schoonheid biedt, maar ook financiële voordelen.

Het is belangrijk om te weten dat dit belastingtarief van toepassing is op je nettowinst, wat betekent dat je bepaalde kosten kunt aftrekken voordat je de belasting berekent.


Hieronder een voorbeeld uitgewerkt op basis van de situatie van René:

Juli en Augustus huurinkomsten: €6.950

Schoonmaak: €675

Community kosten: €250

Internet kosten: €60

Water: €80

Elektra: €280

Verzekering: €80

Overige kosten: €200

Inkomsten - kosten = €6.950 - €1425 = €5525,-

Belasting 19% over de inkomsten = €1.050,-

Totaal netto over….: €4.475,-
Neem hier contact met ons op en bekijk of jij vastgoed kan aankopen in Spanje.


Inkomstenbelasting Spanje betalen in 2023

Nu we hebben vastgesteld hoe het belastingtarief werkt, laten we eens kijken naar het proces van het betalen van inkomstenbelasting in Spanje en waarom dit relevant is.

Fiscaal Identificatienummer (NIE): Als buitenlandse investeerder of eigenaar van onroerend goed in Spanje, moet je een Fiscaal Identificatienummer (Número de Identificación de Extranjero of NIE) aanvragen. Dit nummer is cruciaal voor al je financiële transacties in Spanje, inclusief het betalen van belastingen.

Jaarlijkse Aangifte: In Spanje moet je je belastingaangifte jaarlijks indienen, meestal tussen april en juni voor het voorgaande belastingjaar. Dit is de periode waarin je al je inkomsten moet vermelden, inclusief die uit huurinkomsten.Voor de jaarlijkse belasting van je huurinkomsten in Spanje is het altijd aan te raden een specialist aan te haken.

Aangifte Indienen: Je moet je belastingaangifte indienen bij de Spaanse belastingdienst, bekend als de "Agencia Tributaria." Dit kan online worden gedaan of met behulp van een professionele belastingadviseur.

Betaling: Na het indienen van je aangifte moet je het verschuldigde bedrag aan belastingen betalen. Dit kan elektronisch of via traditionele bankoverschrijvingen worden gedaan.


Aftrekposten op inkomstenbelasting

Laten we nu eens kijken naar hoe je je belastingdruk kunt verminderen door gebruik te maken van aftrekposten, en waarom dit relevant is voor vastgoedbezitters in Spanje.

Onderhoud en reparaties: Kosten voor het onderhoud en de reparatie van je huurwoning kunnen worden afgetrokken van je belastbaar inkomen. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren.

Afschrijving van Onroerend Goed: Je kunt de kosten van afschrijving van je huurwoning als aftrekpost gebruiken, wat een aanzienlijke invloed kan hebben op je belastingaanslag.

Hypotheekrente: 
Als je een hypotheek hebt voor je huurwoning, kun je de betaalde hypotheekrente als aftrekpost gebruiken, waardoor je belastingdruk wordt verlaagd.

Administratieve kosten: Kosten voor juridisch advies en administratieve ondersteuning met betrekking tot je huurwoning kunnen ook aftrekbaar zijn.


Beheerkosten: Kosten voor het uitbesteden van het beheer en de verhuur van je appartement.


Verzekeringen: Kosten voor het verzekeren van je appartement in Spanje


Door deze kosten te verwerken in je Spaanse boekhouding zorg je ervoor dat je bruto huurinkomsten dalen. De netto huurinkomsten zullen belast worden in Spanje en door de kosten goed te verwerken in de boekhouding, ga je minder belasting betalen!

Zorg ervoor dat je goed wordt geïnformeerd op het gebied van je boekhouding in Spanje. Wij adviseren om altijd hulp in te schakelen van een belastingadviseur/boekhouder in Spanje voor de belasting van je huurinkomsten.


Conclusie

Belasting betalen over huurinkomsten in Spanje kan in eerste instantie complex lijken, maar begrijpen hoe het systeem werkt en het benutten van aftrekposten kan je helpen om je belastingdruk aanzienlijk te verminderen. Het is belangrijk om je verplichtingen na te komen en te profiteren van de financiële voordelen die Spanje te bieden heeft aan vastgoedinvesteerders.

Bij Ultimate Mastermind zijn we hier om je te ondersteunen bij al je vastgoedinvesteringen in Spanje, inclusief ons netwerk tot je beschikking te stellen!

Samengevat, het belastingtarief voor huurinkomsten in Spanje is 19% voor een Europese resident. Door het correct indienen van je belastingaangifte en het benutten van aftrekposten kun je je belastingdruk minimaliseren.

Heb je behoefte aan specifiek advies of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact op te nemen met ons deskundige team. Jouw succes in de Spaanse vastgoedmarkt is onze prioriteit!


Neem hier contact met ons op en bekijk of jij vastgoed kan aankopen in Spanje.

Onthoud, belastingen zijn een belangrijk aspect van vastgoedinvesteringen, en met de juiste begeleiding kun je er het beste van maken en volop genieten van je investeringen in het betoverende Spanje. Investeer slim en profiteer van de kansen die dit prachtige land te bieden heeft!

Reacties
Categorieën