Hoe Verhuur Ik Mijn Vastgoed In Spanje? - Vastgoed Spanje Series #4
29 mei 2023 

Hoe Verhuur Ik Mijn Vastgoed In Spanje? - Vastgoed Spanje Series #4

Welkom bij alweer de één na laatste blog van de Vastgoed Spanje serie. Vorige week hebben we uitgelegd hoe je een objectselectie maakt. Lees die blog eerst voordat je deze leest. Vandaag gaan we je uitleggen hoe jij een plan kunt maken om je woning te verhuren.

Rendement Berekenen

Door gelijkaardige appartementen op Airbnb te vergelijken kun je de prijs bepalen die je per nacht kunt vragen voor jouw appartement per seizoen. Dit bedrag maal de bezettingsgraad van de andere appartementen geeft een indicatie van het rendement wat je zou kunnen behalen op de woning die je hebt aangeschaft. Jouw doel is om een betere advertentie te maken en jouw marketing goed te doen om een beter rendement te maken dan jouw concurrenten. Zodra je een mooie deal hebt gemaakt en klaar bent om te verhuren, moet je een verhuurplan gaan maken voor jezelf. 

Verhuur Plan maken voor je appartement

Wanneer het tijd is om rendement te maken, moet je hiervoor een plan maken zodat het ook direct goed verhuurd gaat worden. Net zoals een onderneming is het belangrijk om met een plan te werken als je successen wilt behalen. Dit plan bestaat uit of je het beheer gaat uitbesteden en de termijn waarop je het gaat verhuren.


Zelf beheren of uitbesteden

Het is eerst belangrijk om te weten wat je wilt, ga je het zelf beheren of wil je graag alles uitbesteden?

Zelf beheren

Als je ervoor kiest om het beheer van jouw appartement zelf te doen, dan hoef jij 0% fee af te staan aan een tussenpersoon. Wel moet je zelf de schoonmaak doen of een schoonmaker regelen en de verhuur zelf onder handen nemen. 100% van de opbrengst ontvang je dus zelf wat lucratief is maar er gaat wel veel tijd en energie in zitten om alles op rolletjes te houden. Daarbij is het belangrijk dat je zelf in de buurt bent mocht er iets aan de hand zijn.

5 stappen voor succesvolle korte termijn verhuur:

  1. Bouw een goed fundament op alle platformen. 

Zet jouw woning op: AirBnB, Micazu, Booking.com, Belvilla en Tripadvisor. Bied jouw woning ook aan op websites die hoog scoren in Google. Daarnaast plaats je de woning in Facebookgroepen met een contactformulier en maak een Instagram account aan met een contactformulier via de link in bio.

Het is van belang dat je geen half werk doet, want dan kan alles uit elkaar vallen. Start daarom met goede foto’s maken van de woning en de accommodatie, verzamel goede reviews en maak een uitgebreide omgevingsbeschrijving. 

  1. Bouw aan een sterk klantenbestand

creëer relaties met gasten die boekingen hebben gedaan door persoonlijke berichtjes te sturen en bij aankomst flesje wijn neer te zetten met een welkomstkaartje erbij. Onderhoud het contact als ze er zijn om er zeker van te zijn dat het verblijf naar wens is. 

  1. Ontvang feedback en beloon ze hiervoor

Vraag je gasten of ze een review voor je willen schrijven. Dan heb je hun telefoonnummer en e-mail om ze volgend jaar een beloning te sturen, zoals een €200 kortingscode en bedank ze voor hun review. Zo kun je jouw gasten laten terugkomen. Ook kunnen ze hun vrienden en familie aanraden om bij jou te verblijven.

  1. Bouw een goed geautomatiseerd systeem

Om jouw verhuurbedrijf blijvend op te bouwen is het belangrijk om automatiseringen in te stellen, zodat je bedrijf doorgaat, al ben je zelf druk met andere dingen. Stel automatische berichten in om de klant van dienst te zijn en verstuur automatisch feedbackformulieren na het verblijf. 

  1. Opschalen

Zodra alles staat als een huis, kun je gaan opschalen om te zorgen dat je meer boekingen binnen krijgt.

Je kunt ervoor kiezen zelf schoon te maken maar je kunt ook een schoonmaakster inhuren. Een schoonmaakster kun je vinden door rond te vragen in het netwerk dat je lokaal hebt opgebouwd. Mocht je op afstand zijn van het appartement, kun je werken met een cijferslot sleutelkastje. Dit kun je automatiseren op afstand. Mocht je liever met mensen werken, kun je de beveiliging van de accommodatie vragen of ze de sleutels willen geven aan de gasten, beloon ze hier dan wel voor om zeker te weten dat het goed gebeurd.

“Top bedrijf , René heeft ons van A tot Z geholpen met het aankopen van een appartement in Spanje. Als je vastgoed zoekt in Spanje, ben je bij René aan het juiste adres. Een aanrader voor iedereen! Bedankt voor de goede service.” ⭐⭐⭐⭐⭐ 

Rens Liebregts

Uitbesteden

Als je het beheer liever niet zelf wilt doen, zoek je een goed bedrijf dat het voor je uit handen kan nemen met een trackrecord. Dit kunnen wij doen voor je via Ultimate Rentals, zo behaal jij het maximale rendement. Houd er rekening mee dat uitbesteden geld kost. Je moet ongeveer 20% afstaan van elke boeking aan de beheerder. Dus voor elke €1000 inkomsten moet je €200 afstaan aan beheerder en die zorgt dan voor alles. Aan achterover leunen houd jij dan €800 over. Heb je een vertrouwenspersoon? Vraag hem of haar dan om beheerder te worden. Beloon je beheerder/schoonmaakster om extra goed werk te leveren. Een schoonmaakster kan ook jouw beheer doen tegen extra betaling.

Korte of lange termijn 

Hoe ga jij het verhuren? Kies je voor de korte termijn of de lange termijn? Hier leggen we de voor- en nadelen uit van beide soorten van verhuur.

Korte termijn verhuur

Als je ervoor besluit om je appartement te verhuren voor de korte termijn zijn de opbrengsten groter, mits je genoeg boekingen binnen krijgt. Dit geeft een stukje onzekerheid want je weet niet of het altijd vol gaat zitten. Daarbij komt er ook een stuk meer werk bij kijken dan wanneer je het verhuurt voor de lange termijn. Mocht je het beheer uitbesteden, ben je daar extra kosten aan kwijt. Wel heb je de mogelijkheid af en toe zelf in het appartement te gaan zitten als een gratis vakantiewoning. 

Lange termijn verhuur

De andere optie is lange termijn verhuur. Dit is bijvoorbeeld voor een jaar lang aan een persoon. Dit geeft meer zekerheid want je weet dat je het hele jaar bezetting hebt met een standaard maandelijkse cashflow. De huurder kun je vinden door een advertentie te plaatsen op Idealista. Dit kun je uitbesteden aan een verhuurbedrijf dat vanuit hun klantenbestand iemand zoekt, maar daarvoor moet je wel een commissie afstaan. De huurders zijn zelf verantwoordelijk voor de schoonmaak, dit is hetzelfde als dat je in Nederland voor de lange termijn verhuurt.

Hieronder staan de platformen waar we ons voor gaan aanmelden, maak alvast jouw accounts aan:

Conclusie
We hebben besproken hoe je de woning kunt verhuren en waar je op moet letten. Zorg ervoor dat je in structuur werkt en kies voor korte termijn en of je het wilt uitbesteden of dat je kiest voor de lange termijn en dit uitbesteedt of liever zelf regelt. Onthoud dat de vastgoedmarkt in Spanje voortdurend evolueert, dus het is belangrijk om je onderzoek te doen en advies in te winnen van professionals voordat je een investering doet. 
Het is bijna zover. Volgende week is alweer de laatste blog van deze Vastgoed Spanje serie en hier gaan we jou meenemen tijdens meerdere bezichtigingen met ondernemers en een profvoetballer. Vergeet niet te abonneren op onze socials, want zo weet jij zeker dat je de aankomende waardevolle content niet zult missen. 

Om jou niet te laten wachten, heb ik hier een video voor jou waarin ik met andere klanten al eens eerder panden heb bezichtigd in het zonnige Spanje. 


Ben je geïnteresseerd geraakt? Vul dit formulier in, dan nemen wij contact met je op om te bespreken hoe Ultimate Mastermind jou kan helpen!

Over de schrijver
Ondernemer en investeerder
Reactie plaatsen