Hoe Zoek Ik Naar Vastgoed In Spanje - Vastgoed Spanje Series #3
22 mei 2023 

Hoe Zoek Ik Naar Vastgoed In Spanje - Vastgoed Spanje Series #3

Welkom bij alweer de 3e blog van de Vastgoed Spanje serie. In de vorige blog hebben we het gehad over hoe jij jouw aankoop kan financieren. Vandaag gaan we stap-voor-stap uitleggen hoe je de juiste woningen kan selecteren. 

Je kunt er overigens ook voor kiezen om te investeren in commercieel vastgoed zoals horecapanden, winkelpanden, bedrijventerreinen en kantoorpanden of garageboxen. Ook deze renderen goed in Spanje.

Stap 1: Kies de juiste locatie waar je wilt investeren

De aller belangrijkste factor van het maken van een goed rendement op de verhuur is de locatie. Dit is dan ook de eerste stap want vanuit hier kun je verder zoeken naar panden in dat bepaald gebied. De juiste locatie bepaal je door de volgende vragen te beantwoorden:

 • Hoe is de bebouwbaarheid van de omgeving?;
 • Kan dit mogelijk jouw uitzicht beïnvloeden?;
 • Is er zicht op de zee?;
 • Hoe is de lichtinval?;
 • Welke activiteiten zijn er allemaal in deze omgeving?;
 • Is de locatie exclusief en is er schaarste?;
 • Welke faciliteiten zijn er in de buurt?;
 • Zijn deze faciliteiten heel het jaar open?

Al deze factoren beïnvloeden de huurprijs en bezettingsgraad van jouw appartement en dus het rendement. 

Stap 2: Kies het type vastgoed waarin je wilt investeren

Ga je voor buying investing plan of buying off-plan? Oftewel bestaande bouw of nieuwbouw. Dit is afhankelijk van je budget en wat jouw financieringsmogelijkheden zijn.

Bestaande bouw kan direct verhuurbaar zijn en je kunt dus al snel starten met rendement maken. Sommige panden moeten worden verbouwd. De woning verbouwen en decoreren is een extra investering, maar je kunt vervolgens wel hogere huurprijzen vragen, dus is de investering snel terugverdiend. Je komt met een bestaande bouw woning ook minder snel voor verassingen te staan dan wanneer deze nog gebouwd moet worden.

Wanneer je een bestaande bouw woning koopt die je wilt verhuren, koop deze dan zo verhuurbaar mogelijk. Vraag bij jouw makelaar of deze woning snel verhuurbaar is, en zo ja, voor welke doelgroep de woning geschikt is. De makelaar kent de buurt, en kan jou goed vertellen welke belangrijke voorzieningen dichtbij zijn. Staat er een fabriek dicht bij de woning waar veel seizoensarbeiders werken? Is er een universiteit in de wijk? Of zijn er veel voorzieningen voor senioren? Let hierop bij het aankopen van de woning.

Een nieuwbouw woning kun je scherp inkopen en er zal een waardestijging zijn zodra de bouw klaar is. Je komt mogelijk voor verassingen te staan want de bouw kan vertraging oplopen of details kunnen veranderen. Wel heb je de mogelijkheid jouw eigen aanpassingen te doen en het appartement precies te maken zoals jij dat wilt.

Let er dus op bij het selecteren van de woningen dat de locatie aantrekkelijk is, het een goed uitzicht heeft en een mooie lichtinval. Vervolgens kies je het type woning, koop jij liever een woning die er al staat of die nog gebouwd moet worden? 

Stap 3: Kies jouw doelgroep

Het eerste wat je moet bepalen wanneer je investeert in vastgoed om het te verhuren is: “Wil ik zelf gebruik maken van de woning of niet?” En zo ja, in welke maanden. Ook een mogelijkheid: het appartement de eerste jaren ‘voltijds’ verhuren, en daarna pas starten met seizoensverhuring. Op die manier verdien je sneller je investering terug. Je kunt dan gewoon een leuke AirBNB in de buurt huren, zodat je toch vakantie kunt vieren op jouw droombestemming.

Wanneer je een woning koopt in Spanje, en je kiest ervoor om deze te verhuren, dan kun je ervoor kiezen om deze te verhuren aan de volgende doelgroepen: 

 • Studenten;

 • Senioren;

 • Toeristen en overwinteraars;

 • Expats of professionals;

 • Golvers;

 • Vakantiegangers.

Wanneer je zo nu en dan zelf ook in de woning wilt verblijven raden wij aan om de woning verhuurbaar te maken voor studenten, toeristen en expats of professionals, want dit zijn seizoen huurders.

Studenten brengen hun vakanties, zoals de zomervakantie in juli en augustus, vaak elders door. En als je de woning slechts in de winter verhuurt aan toeristen en overwinteraars, heb je in de zomermaanden zelf toegang tot de woning. Verhuren aan professionals betekent een tijdelijke huur, gezien de professionals na het klaren van de klus weer teruggaan naar hun land, of hun eigen woning. Mogelijk blijven ze alleen doordeweeks in de woning, wat betekent dat jij er in de weekenden zelf kunt verblijven.

Verplaats jezelf in jouw doelgroep, wat willen ze precies? Op basis daarvan kun je de locatie en inrichting van jouw appartement bepalen. 

“Super tevreden over het vastgoed Spanje traject! Omdat René en zijn team veel ervaring hebben weet je goed waar je aan begint en krijg je goede begeleiding. Goede communicatie, kennis op orde en nog leuk om samen te doen ook.” ⭐⭐⭐⭐⭐ 

 - Eric van Heck

Stap 4: Doe jouw huiswerk online en maak een selectie

Als jij een huis in Spanje wilt gaan kopen is het doen van je huiswerk ontzettend belangrijk. De website die je hiervoor kunt gebruiken is Idealista, de Funda van Spanje. Er is enorm veel aanbod maar het is van belang om te filteren wat er bij jou past. Denk hierbij aan je budget, het aantal slaapkamers en badkamers, hoeveel m2 wil je, en moet er een terras aanwezig zijn?

Wanneer je een woning selectie gaat maken via Idealista, gebruik dan een overzichtelijk excel bestand waarin je jouw 100 meest veelbelovende woningen gemakkelijk kunt vergelijken door middel van de prijs, locatie, grootte, staat en verhuurprijzen per seizoen. Klik hier voor een voorbeeld spreadsheet die jij kunt gebruiken bij jouw zoektocht. Voordat je een bezichtiging in gaat plannen, bereken het rendement dat je verwacht te kunnen maken op de woning. Let er ook op hoe lang de woning al te koop staat en of de foto's online een goed beeld weergeven van de woning om jezelf voor te bereiden op een eventuele onderhandeling.

Excel Vastgoed Spanje Costa Del Sol

Stap 5: Bezichtiging inplannen

De 100-10-3-1 methode is effectief bij het maken van de beste selectie woningen. Van de 100 woningen op jouw vergelijking scheet selecteer jij de 10 woningen die het beste bij jou en jouw situatie passen om te gaan bezichtigen samen met een makelaar die het gebied kent en jou kan helpen de beste woning te selecteren. Hoe meer ervaring je hiermee hebt, hoe beter je voorbereid bent op het maken van een goede deal. Let tijdens de bezichtiging op de maandelijkse bijkomende kosten, zoals de community kosten, elektra- en internetkosten. Maak notities zodat jij precies kunt uitrekenen hoeveel rendement je zou kunnen maken op het appartement. 

Zodra je alle berekeningen van die 10 appartementen hebt gemaakt maak je een top 3 selectie en ga je deze nogmaals bezichtigen. Dan kies je de woning die het meeste aanspreekt om te gaan onderhandelen. 


Vind jij het misschien spannend om het allemaal alleen te doen? Dan kunnen wij jou hierbij helpen. Plan een vrijblijvend en persoonlijk  1-op-1 gesprek in met mij, zodat wij samen je situatie bekijken en een plan kunnen maken. 
Conclusie

We hebben besproken hoe je een selectie kunt maken en waar je op moet letten tijdens het bezichtigen. Onthoud dat de vastgoedmarkt in Spanje voortdurend evolueert, dus het is belangrijk om je onderzoek te doen en advies in te winnen van professionals voordat je een investering doet. 

In de volgende blog van deze Vastgoed Spanje reeks ga ik jou uitleggen hoe jij jouw vastgoedpanden in Spanje beheert en verhuurt. Vergeet niet te abonneren op onze socials, want zo weet jij zeker dat je de aankomende waardevolle blogs niet zult missen.

 Om jou niet te laten wachten, hieronder een podcast video voor jou met succesvolle vastgoed investeerder Niels Schuit in Spanje. 

Ben je geïnteresseerd geraakt? Vul dit formulier in, dan nemen wij contact met je op om te bespreken hoe Ultimate Mastermind jou kan helpen!
Over de schrijver
Ondernemer en investeerder
Reactie plaatsen