Hoe financier je een 2e huis
Vastgoed in Spanje
René
Vastgoed in Spanje
11/01/2023
4 min
0

Hoe financier je een tweede huis in Spanje? Waar op letten!

11/01/2023
4 min
0

Wil je een tweede huis in het zonnige Spanje? Voordat je je Spaanse avontuur begint, is het essentieel om te begrijpen hoe je je nieuwe woning kunt financieren. 

Deze blog biedt waardevolle inzichten over de keuze tussen eigen vermogen en een hypotheek, en legt uit waarom beide opties hun voordelen hebben. We bespreken ook de stappen van het aankoopproces en hoe Ultimate Mastermind je kan begeleiden van start tot finish, inclusief deskundig advies en hulp bij verhuur. Kortom, lees verder om goed voorbereid te zijn en je Spaanse droomhuis te realiseren.

Spanje is en blijft een van de populairste landen voor het kopen van een tweede huis. De prijzen zijn er net als het klimaat méér dan aantrekkelijk. Wanneer je van plan bent een tweede huis te kopen in Spanje, is één van de eerste stappen je goed voorbereiden op een financiering met de beste voorwaarden. Maar waar moet je op letten tijdens het financieren van een tweede huis in Spanje?

Eigen vermogen of hypotheek

De maximale hypotheek die je kunt krijgen voor een tweede huis in Spanje is maximaal 70% van de aankoopprijs of taxatiewaarde. De rest van de aankoopprijs moet je zelf financieren, van jouw eigen spaargeld of via een hypotheekverhoging. Zie de voordelen van het financieren uit eigen vermogen en hypotheek hieronder.

Eigen Vermogen

 1. Geen rentelasten: Het grootste voordeel als je een woning koopt vanuit eigen vermogen is dat je geen rentelasten hoeft te dragen. Je betaalt geen rente over een lening, wat je maandelijkse uitgaven vermindert.
 2. Minder complexiteit: De aankoop van onroerend goed met eigen vermogen kan minder complex zijn dan het aanvragen van een hypotheek, omdat je niet te maken hebt met hypotheekverstrekkers, kredietwaardigheidsbeoordelingen en financiële goedkeuringen.
 3. Geen renterisico: Je loopt geen risico op stijgende rentetarieven, wat het geval kan zijn bij leningen met een variabele rente. Dit kan financiële stabiliteit bieden op lange termijn.
 4. Direct rendement: Als je besluit de tweede woning te verhuren, profiteer je direct van de huurinkomsten zonder dat deze worden verminderd door rentebetalingen.

Hypotheek

 1. Behoud van liquide middelen: Het gebruik van een hypotheek zorgt ervoor dat je je vermogen ook nog ergens anders in kan investeren, in plaats van het volledig te besteden aan de aankoop van de tweede woning.
 2. Hefboomwerking: Door een hypotheek te gebruiken, kun je een groter onroerend goed kopen dan je anders met eigen vermogen zou kunnen betalen, waardoor je kunt profiteren van waardestijgingen op een grotere schaal.
 3. Spreiding van risico's: Door een hypotheek te gebruiken, kun je het risico van het volledig investeren van je eigen vermogen in één activum verminderen.
 4. Flexibiliteit: Het gebruik van een hypotheek geeft je de flexibiliteit om je financiële middelen elders te gebruiken, bijvoorbeeld voor beleggingen met een hoger rendement, terwijl je nog steeds kunt genieten van het bezit van de tweede woning.

Neem hier contact met ons op en bekijk of jij vastgoed kan aankopen in Spanje.

Soorten financieringen

In Spanje zijn geen ingewikkelde hypotheekconstructies met beleggingsproducten.

De meest gangbare hypotheek is een eenvoudige annuïtaire hypotheek. In het begin betaal je voor dit type lening relatief meer rente maar daarna betaal je gedurende de looptijd van de hypotheek altijd maandelijks hetzelfde bedrag. De bruto maandlasten blijven bij een annuïtaire hypotheek gelijk.

Ook een gangbare hypotheek in Spanje is de lineaire hypotheek. Op termijn daalt het maandelijkse bedrag voor de hypotheek stapje voor stapje. De hypotheekschuld wordt steeds lager waardoor de rente daalt.  

Waar moet je op letten bij het kopen van een tweede huis in Spanje?

Voor het kopen van een tweede huis in Spanje dien je te beschikken over een NIE-nummer. Dit is te vergelijken met het Nederlandse burgerservicenummer (BSN) of het Belgische rijksregisternummer. Je kunt je NIE-nummer al (ruim) voor vertrek naar Spanje aanvragen bij de Spaanse Ambassade of het Consulaat.

Het proces van een tweede huis aankopen in Spanje

Er zijn verschillende stappen die je moet volgen. Bij Ultimate Mastermind bieden we volledige begeleiding in deze stappen. In de begeleiding zitten ook alle contactpersonen die hieronder worden genoemd. 

 1. Budget en financiële planning: Bepaal je budget en financiële mogelijkheden. Overweeg hoe je de aankoop wilt financieren, met eigen vermogen of met een hypotheek.
 2. Makelaar: Zoek een lokale makelaar met kennis van de regio en het type onroerend goed dat je zoekt. Een makelaar kan je helpen bij het vinden van geschikte woningen en het onderhandelen over prijzen.
 3. Bezichtigingen: Plan bezichtigingen van verschillende woningen.
 4. Aankoopbod: Wanneer je een woning hebt gevonden die je wilt kopen, breng je een aankoopbod uit via je makelaar. Dit bod kan onderhandelbaar zijn, en de verkoper kan reageren met een tegenbod.
 5. Koopovereenkomst: Nadat je het eens bent geworden over de prijs en voorwaarden, wordt er meestal een voorlopige koopovereenkomst opgesteld en ondertekend.
 6. Hypotheekaanvraag (indien van toepassing): Als je een hypotheek nodig hebt, dien je een aanvraag in bij een bank of financiële instelling. De bank voert een kredietwaardigheidsbeoordeling uit en bepaalt de voorwaarden van de lening.
 7. Definitieve koopakte: Nadat alle voorwaarden zijn voldaan en de financiering is geregeld (indien van toepassing), wordt de definitieve koopakte ondertekend bij een notaris. Hierbij worden het resterende aankoopbedrag en eventuele kosten betaald.
 8. Verhuur of gebruik: Als je van plan bent de woning te verhuren, maak dan een verhuurplan.

Voor het volledige stappenplan hoe voor het aankopen van jouw woning in Spanje verwijzen wij naar onze vorige blog post.

Hoe wij je helpen bij de financiering?

Bij ons kun je rekenen op volledige ondersteuning bij de financiering van je tweede huis in Spanje. We nemen je vanaf het allereerste begin mee in het proces, en we streven ernaar om tussen de 5% en 10% van de vraagprijs af te dingen, zodat je de best mogelijke deal kunt sluiten. Zodra de overeenkomst is gesloten, zetten we alles in werking om de aankoop soepel te laten verlopen. Dit omvat het in contact brengen met deskundigen zoals een advocaat en een betrouwbare notaris.

Naarmate de sleutels naderen, werken we samen aan een verhuurplan, en als je dat wenst, kunnen we zelfs het volledige verhuurproces voor je beheren met Ultimate Rentals. Kortom, we begeleiden je niet alleen van A tot Z, maar gaan zelfs verder dan dat. Onze prioriteit is ervoor te zorgen dat je de best mogelijke begeleiding krijgt en met een team kunt samenwerken waarop je kunt vertrouwen.

Neem hier contact met ons op en bekijk of jij vastgoed kan aankopen in Spanje.

Conclusie

In Spanje zijn er verschillende soorten financieringen beschikbaar. Het is essentieel om goed voorbereid te zijn op juridische en financiële aspecten.

Bij Ultimate Mastermind staan we klaar om je volledig te begeleiden bij het financieren, kopen en zelfs verhuren van je tweede huis in Spanje. We streven ernaar om niet alleen de beste deal voor je te regelen, maar ook om het aankoopproces moeiteloos te maken, met ondersteuning van experts en een duidelijk verhuurplan.

Neem hier contact met ons op en bekijk of jij vastgoed kan aankopen in Spanje.


Reacties
Categorieën