Wat zijn de 3 belastingvoordelen van vastgoed in Spanje?
23 november 2023 

Wat zijn de 3 belastingvoordelen van vastgoed in Spanje?

Spanje, met zijn betoverende landschappen, zonnige klimaat en bruisende cultuur, is al jaren een magneet voor mensen die op zoek zijn naar een stukje paradijs onder de zon. Maar wat veel mensen niet weten, is dat investeren in vastgoed in Spanje niet alleen betekent dat je kunt genieten van de prachtige levensstijl, maar ook dat je kunt profiteren van aantrekkelijke belastingvoordelen.

In deze blog nemen we een diepe duik in waarom vastgoedbeleggingen in Spanje niet alleen financieel verstandig zijn, maar ook fiscale voordelen met zich meebrengen.

Belastingvoordelen in Spanje

Het is belangrijk op te merken dat belastingberekeningen voor vastgoedbeleggingen in Spanje complex kunnen zijn en afhankelijk zijn van verschillende factoren. 

Maar geen zorgen, ons team staat klaar om hier dieper op in te gaan en je te begeleiden. Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk gesprek waarin we je specifieke situatie kunnen bespreken en verder kunnen sparren over alle fiscale aspecten van je vastgoedbeleggingen.

Neem hier contact met ons op en bekijk of jij vastgoed kan aankopen in Spanje.    

1. Verminderde Vermogenswinstbelasting

Een van de meest verleidelijke aspecten van het bezitten van vastgoed in Spanje is de verminderde vermogenswinstbelasting. In tegenstelling tot sommige andere landen biedt Spanje gunstige belastingtarieven bij de verkoop van onroerend goed. 

Stel je voor dat je een woning in Spanje hebt gekocht en na verloop van tijd besluit te verkopen. In vergelijking met sommige andere landen hanteert Spanje lagere belastingtarieven op de gerealiseerde vermogenswinst bij verkoop. Hierdoor behoud je een groter deel van je opbrengst, wat de aantrekkelijkheid van vastgoedinvesteringen in Spanje verder versterkt.

Laten we bijvoorbeeld aannemen dat een vergelijkbaar onroerend goed in een ander land zou resulteren in een vermogenswinstbelasting van 25%. In dit geval zou je in Spanje 6% (25% - 19%) minder belasting betalen op de gerealiseerde vermogenswinst, wat een aanzienlijk voordeel kan opleveren. 

Het genoemde percentage van 6% is slechts een ruwe schatting en de daadwerkelijke besparing kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de specifieke omstandigheden van de vastgoedtransactie, individuele belastingaftrekposten en eventuele wijzigingen in het belastingstelsel.

2. Aftrekposten voor Onderhoudskosten

Een strategie die investeerders in vastgoed in Spanje kunnen benutten, betreft het gebruik van aftrekposten voor onderhoudskosten. Hierdoor kunnen zij niet alleen de levensduur van het onroerend goed verlengen, maar ook hun belastingverplichtingen verminderen. Onderhoudskosten vormen een essentieel onderdeel van slim beheer, niet alleen financieel, maar ook voor de duurzaamheid van het vastgoed.

Enkele voorbeelden van aftrekposten voor onderhoudskosten zijn:

Renovaties en Reparaties: Kosten voor het uitvoeren van renovaties en reparaties aan het vastgoed kunnen vaak worden afgetrokken. Dit omvat bijvoorbeeld het herstellen van structurele gebreken, het vernieuwen van dakbedekking, en het oplossen van lekkages.

Energie-efficiëntie Verbeteringen: Investeringen in energiezuinige aanpassingen, zoals het installeren van zonnepanelen, isolatie of energiezuinige verwarmings- en koelsystemen, kunnen in aanmerking komen voor belastingaftrek.

Tuin- en Buitengebied Onderhoud: Kosten voor het onderhoud van tuinen, zwembaden, en andere buitenruimtes kunnen ook in aanmerking komen voor aftrek.

Veiligheidsmaatregelen: Uitgaven voor het verbeteren van de veiligheid van het pand, zoals het installeren van alarmsystemen, kunnen mogelijk worden afgetrokken.

3. Verminderde Vermogensbelasting (IB)

De Spaanse vermogensbelasting, ook bekend als "Impuesto sobre Bienes Inmuebles" (IB), biedt aanzienlijke voordelen voor huishoudens met een vastgoedportefeuille. 

Hier zijn enkele belangrijke punten om de voordelen van de verminderde vermogensbelasting te verduidelijken:

Toepasselijkheid op Minimumvermogen: De vermogensbelasting is alleen van toepassing op huishoudens met een vastgesteld minimumvermogen. In Spanje ligt deze drempel vaak rond de 700.000 euro. Als uw totale vermogen onder deze drempel ligt, bent u volledig vrijgesteld van vermogensbelasting.

Hoofdverblijfplaats en Verlaagde Drempel: In het geval van een hoofdverblijfplaats kan de drempel zelfs verder worden verhoogd, vaak tot 1 miljoen euro. Dit betekent dat als uw hoofdverblijfplaats een waarde heeft onder deze drempel, u geen vermogensbelasting hoeft te betalen, ongeacht andere activa die u mogelijk bezit.

Regionale Variatie in Belastingvermindering: Het meest opmerkelijke voordeel is dat sommige regio's, volledige belastingvermindering bieden. Dit houdt in dat zelfs als uw vermogen de vastgestelde drempel overschrijdt, u geen vermogensbelasting verschuldigd bent. 

Regionale variaties in belastingwetten benadrukken het belang van advies op maat, omdat de voordelen kunnen variëren afhankelijk van de locatie van uw vastgoed.

In veel landen is er geen dergelijke vrijstelling voor een bepaald minimumvermogen, en belastingplichtigen worden belast op hun totale vermogen, ongeacht de omvang ervan.
Het benadrukt de aantrekkelijkheid van Spanje als bestemming voor vastgoedinvesteringen vanuit een fiscaal perspectief.

 

Investeren in vastgoed in Spanje?

Waarom zou je moeten overwegen te investeren in vastgoed in Spanje? Bij Ultimate Mastermind begrijpen we niet alleen de aantrekkingskracht van de Spaanse vastgoedmarkt, maar ook de complexe wereld van belastingen. 

Onze experts staan klaar om u te begeleiden bij elke stap van het investeringsproces, en we hebben een heel traject met deskundigen die klaarstaan om u te helpen. Onze diensten omvatten ook advies over juridische en fiscale aspecten, waardoor u vol vertrouwen en geïnformeerd kunt investeren.

Bij Ultimate Mastermind zijn we toegewijd aan het bieden van op maat gemaakt advies dat aansluit bij uw specifieke behoeften en doelen. Maak gebruik van onze expertise en ontdek de mogelijkheden van investeren in vastgoed in Spanje met de geruststelling dat u wordt ondersteund door een team van ervaren professionals.

Conclusie

In deze verkenning hebben we slechts enkele van de vele belastingvoordelen van vastgoedbeleggingen in Spanje aangestipt. Voor een volledig begrip van uw individuele situatie en om de maximale voordelen te benutten, raden we aan om contact met ons op te nemen. 

Neem hier contact met ons op en bekijk of jij vastgoed kan aankopen in Spanje.    

Wij staan we klaar om u te begeleiden bij het maximaliseren van uw belastingvoordelen en het verwezenlijken van uw vastgoeddromen in Spanje. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe wij uw vastgoedervaring kunnen verbeteren. 

Kortom, het is belangrijk om te begrijpen hoe lokale belastingwetten van invloed kunnen zijn op uw specifieke situatie en hoe u deze het beste kunt benutten. Deskundig advies is cruciaal om ervoor te zorgen dat u niet alleen van uw vastgoed kunt genieten, maar ook van de fiscale voordelen die Spanje te bieden heeft.


Over de schrijver
Een ondernemer die mensen met passie helpt om hun missie te vinden, hun missie te voltooien en financieel vrij en financieel onafhankelijk te leven.
Reactie plaatsen