Hoeveel belasting betaal je over een tweede huis in Spanje?
21 november 2023 

Hoeveel belasting betaal je over een tweede huis in Spanje?

Het aanschaffen van een tweede huis in Spanje is een droom die velen koesteren. Het zonnige klimaat, de betoverende landschappen, en de mediterrane levensstijl trekken jaarlijks talloze mensen aan. Echter, voordat je je Spaanse droomhuis koopt, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de belastingverplichtingen die gepaard gaan met het bezitten van onroerend goed in Spanje.

Belastingplicht voor Eigenaren van Spaanse Woningen

Als eigenaar van een (tweede) woning in Spanje zijn er verschillende belastingen waarmee je rekening moet houden. Belangrijk is te weten dat er een aangifteplicht is voor belastingen. De Spaanse fiscus verwacht dat je zelf op de hoogte bent van je belastingverplichtingen en vraagt je niet actief om belastingen te betalen. Deze regeling geldt voor niet-residenten particulieren die eigenaar zijn van één of meerdere huizen in Spanje.

In deze blog gaan we dieper in op de belastingen rondom een tweede huis in Spanje en laten we zien hoe wij, bij Ultimate Mastermind, je kunnen bijstaan bij een zorgeloze aankoop.

Belasting op Onroerend Goed in Spanje

Het vaststellen van precieze bedragen voor belastingverplichtingen in Spanje is niet altijd eenvoudig. Dit komt doordat de uiteindelijke belastingafdracht afhangt van verschillende factoren, waaronder het type onroerend goed, de regio, en je persoonlijke financiële situatie. 

Neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek, waarin we de specifieke details van je situatie kunnen bespreken. Onze experts helpen je graag met belastingadvies dat precies bij jou past. Neem contact met ons op, zodat je met vertrouwen kunt investeren in je Spaanse droomhuis.

Neem hier contact met ons op en bekijk of jij vastgoed kan aankopen in Spanje.    

Onroerendgoedbelasting (IBI)

Een van de belangrijkste belastingen voor huiseigenaren in Spanje is de IBI. Deze jaarlijkse belasting is gebaseerd op de kadastrale waarde van je eigendom. Het is belangrijk om te begrijpen hoe deze belasting wordt berekend en welke tarieven van toepassing zijn op jouw specifieke situatie.

Inkomstenbelasting (IRPF)

Als eigenaar van een tweede huis in Spanje ben je onderworpen aan de Spaanse inkomstenbelasting. Het is van belang om te begrijpen hoe dit systeem werkt, welke aftrekposten beschikbaar zijn en welk belastingtarief van toepassing is op inkomsten gegenereerd uit het verhuren van je woning.

Vermogenswinstbelasting

In Spanje is vermogensbelasting verschuldigd over de waarde van tweede woningen, waarbij (hypothecaire) financieringsschulden aftrekbaar zijn en een vrijstelling geldt van € 700.000 per persoon. Daarboven geldt een tarief van 0,2% tot 2,5%. De afzonderlijke regio’s kunnen afwijken van de landelijke tarieven en vrijstellingen.

Successierechten

Een aspect waar niet iedereen direct aan denkt, maar wel essentieel is, zijn de successierechten. Dit is voor iedere situatie anders. We leggen je graag uit hoe deze belasting werkt en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw erfgenamen niet voor onaangename verrassingen komen te staan.


Belastingen bij Verhuur van je Tweede Huis

Wanneer je de beslissing neemt om je Spaanse woning te verhuren, ontstaan er extra belastingverplichtingen die je moet overwegen. Ultimate Mastermind begrijpt dat deze complexiteit vragen kan oproepen, en daarom bieden wij gedetailleerde begeleiding om ervoor te zorgen dat je volledig in overeenstemming bent met de Spaanse belastingwetgeving.

Inkomstenbelasting op Verhuurinkomsten

Bij het verhuren van je Spaanse woning komen de gegenereerde inkomsten onder de loep van de Spaanse belastingdienst. Het belastingtarief op deze inkomsten bedraagt doorgaans 19%. 

Wij staat niet alleen klaar om je te helpen begrijpen hoe deze belasting wordt toegepast, maar ook om strategieën te delen om je belastingverplichtingen te optimaliseren. We gaan dieper in op de aftrekposten die beschikbaar zijn en hoe je deze kunt benutten om je belastingpositie te verbeteren.

Kwartaalaangifte over de Huurinkomsten

De aangifte gebeurt per eigenaar en per woning, en is ook verplicht voor garages en bergingen als die afzonderlijk worden benoemd op de onroerende zaak belasting (IBI).

Toeristenbelasting: Verplichtingen en Toepassingen

In bepaalde regio's in Spanje is het van toepassing om toeristenbelasting te betalen bij het verhuren van vakantiewoningen. Deze belasting is bedoeld om de lokale infrastructuur te ondersteunen en wordt doorgaans bepaald op basis van factoren zoals duur van het verblijf en de locatie van de accommodatie. 

Onze experts bij Ultimate Mastermind zullen in detail uitleggen waar deze belasting van kracht is, hoe deze wordt berekend, en welke stappen je moet ondernemen om volledig te voldoen aan deze verplichting. Door deze aspecten grondig te begrijpen, kun je onaangename verrassingen voorkomen en een soepele verhuurervaring garanderen.

Andere Belastingen

Als niet-resident eigenaar van een Spaanse woning kun je te maken krijgen met:

  • Onroerende Zaak Belasting (IBI)
  • Vuilnis Belasting (Basura)
  • Wegenbelasting (IVTM) als je in het bezit bent van een wagen met een Spaanse nummerplaat

Conclusie

Het avontuur van het bezitten van een tweede huis in Spanje opent de deuren naar een wereld van mogelijkheden, maar het begrijpen en beheren van de bijbehorende belastingverplichtingen is van essentieel belang. 

Bij Ultimate Mastermind zijn we ons bewust van de complexiteit die hiermee gepaard gaat en staan we klaar om je te begeleiden op elke stap van het aankoopproces.

Neem hier contact met ons op en bekijk of jij vastgoed kan aankopen in Spanje.    

Ons team van experts biedt niet alleen diepgaande kennis van de Spaanse belastingwetgeving, maar ook praktische begeleiding om ervoor te zorgen dat je volledig in overeenstemming bent met alle vereisten. Of het nu gaat om het navigeren door de nuances van de onroerendgoedbelasting (IBI), het optimaliseren van je inkomstenbelasting op verhuur, of het begrijpen van de subtiele aspecten van toeristenbelasting, wij zijn er om je te ondersteunen.

Bij Ultimate Mastermind begrijpen we dat een zorgeloze investering in je Spaanse droomhuis meer inhoudt dan alleen de aankoop zelf. Het omvat het beheer van alle fiscale aspecten, en dat is waar onze expertise tot bloei komt. Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons je helpen bij het realiseren van je droom zonder de last van fiscale zorgen. Jouw Spaanse avontuur begint hier!


Over de schrijver
Een ondernemer die mensen met passie helpt om hun missie te vinden, hun missie te voltooien en financieel vrij en financieel onafhankelijk te leven.
Reactie plaatsen